Product added to cart
Het camperleven
Ons eerste campertje kochten wij zo'n 20 jaar geleden: een VWT4 die wij tot buscamper met hefdak om lieten bouwen. Het hele jaar door gingen we met de VW bus op pad, wanneer het maar kon. We hadden een enorme drive om buiten te zijn en nieuwe dingen te zien, dus alle vakanties en weekenden waarin het maar kon waren we wel ergens met ons busje te vinden. Het was als een tweede leven naast het werkende leven. Wonen in ons stenen huis was eigenlijk alleen nog maar nodig als doordeweeks onderkomen voor ons werk.
Onze manier van leven noemden wij 'Het camperleven'. Waren wij toen als twintigers nog vaak de enigen die op deze manier onze vrijetijd invulden -leeftijdsgenoten snapten er maar niets van - inmiddels hebben veel meer mensen ontdekt hoe fijn het is om een camper te hebben. En daarvoor hoef je echt niet gepensioneerd te zijn!
De betekenis van 'camperleven' is de laatste decennia wat veranderd. Tegenwoordig wordt het veelal gebruikt door kampeerautoreizigers die hun huis verkocht hebben om fulltime in een camper te gaan wonen. 'Vanlife' is daarbij de term voor de community van camperaars die gekozen hebben voor een bus om in te wonen en werken.
Onze eigen Pössl (we rijden al lang geen VW busjes meer) hebben we ook zodanig uitgerust dat we een lange tijd off-grid zouden kunnen wonen en werken. Die tijd hebben we nu met ons bedrijf natuurlijk niet, maar na het verhuurseizoen proberen we om toch zelf de nodige weken met onze bus weg te gaan. Een deel van ons werk kan dan gewoon doorgaan, omdat we met onze bus compleet selfsupporting zijn: we genereren onze eigen stroom met een 440 Watt zonne-energie systeem, een behoorlijke lithium accu met dito omvormer (waarmee we zelfs de accu van de elektrische speedbikes kunnen laden) en nog veel meer praktische accessoires en technische hoogstandjes die het monitoren van de systemen van de camper mogelijk maken.
We kunnen je dus van alles laten zien en vertellen over de uitrusting die nodig is om te kunnen wonen en werken in een buscamper, maar in dit artikel gaan we terug naar de essentie van het camperleven: het enorme gevoel van vrijheid en ontspanning, dat je ervaart als je de motor van je buscamper start...
Waarom een camper zo aantrekkelijk is
Voor ons gaat er niets boven de vrijheid van het reizen met een camper. Voor wie het nog niet weet, ‘camperaars’ noemen dit 'camperen' en camperen doet iedereen op zijn eigen manier (ook al blijken camperaars stiekem heel veel gemeen met elkaar te hebben!)
Spraken we net nog over de groep die woont en werkt in de camper, we zien dat wie een camper bezit, de kampeerauto voor veel meer dan alleen de vakanties gebruikt. Zo mag de camper ook in de weekenden mee op pad voor een bezoek aan familie en kennissen die niet in de buurt wonen, mee naar een concertbezoek, naar (outdoor)sportactiviteiten en hobby’s. De camper is onderdeel geworden van het gezinsleven zou je kunnen zeggen. Een trip met de camper is veel meer dan een uitje of vakantie: de camper is het synoniem geworden voor ontspanning en onthaasten, met tijd voor jezelf, elkaar of voor het gezin.
Vrij en onafhankelijk
In de basis is het allerfijnste aan het reizen met een camper dat je altijd en overal je eigen spullen in je eigen overzichtelijke huisje op wielen bij je hebt. Er kan je niets gebeuren: je hebt altijd een bed om in te slapen, een eigen toilet in de buurt, je eten staat te wachten in de koelkast en in veel campers kun je nog douchen ook. Dit zelfstandig en onafhankelijk rond kunnen toeren is misschien wel het meest aantrekkelijke aan een camper. En dat dit ook steeds meer mensen aanspreekt, past ook in de tendens van het kleiner willen wonen en het ‘ontspullen’. Want wat heb je nu eigenlijk écht nodig?
Vrijer reizen dankzij camperplaatsen
Met een camper reis je heel anders dan met een auto. Omdat je hoger zit en alles dat je nodig hebt bij je hebt, reis je comfortabel én meer ontspannen, omdat je een reis in etappes kunt verdelen. Voor mensen die rondtrekken met een camper zijn er andere overnachtingsmogelijkheden dan voor kampeerders met een tent, vouwwagen of caravan. Je kunt op mooie plekken in de vrije natuur overnachten (mits dit is toegestaan in een land) of gebruik maken van de zogeheten camperplaatsen. En het bestaan van dáárvan maakt het reizen met een camper nou zo leuk.
Camperplaatsen en camperparken
Een camperplaats of camperpark is een plek waar je met een camper mag overnachten. Ze zijn er in alle soorten, maten en (prijs)klassen; met en zonder voorzieningen en van oerlelijk (maar functioneel) tot schitterend aangelegd met een fantastisch uitzicht.
Je hoeft dankzij deze camperplaatsen dus niet per se naar een camping te gaan (je hebt je eigen voorzieningen immers aan boord) en daardoor zijn er voor campers meer mogelijkheden om te reizen op het moment dat campings gesloten zijn. Ook heb je bij de keuze voor een camperplaats in de meeste gevallen geen last van de druk om 's avonds vóór een bepaalde tijd te moeten arriveren, want er is vaak geen sluitingstijd.
Nog een voordeel vinden we het, dat veel camperplaatsen onbemand zijn. Je hoeft je dan niet aan te melden, je paspoort niet af te geven bij een receptie en bent vaak vrij een plekje te kiezen dat jou aanspreek, zonder dat je er een toegewezen krijgt.
Omdat er allerlei modellen campers in verschillende groottes zijn, zijn speciaal aangelegde camperplaatsen daar ook op ingericht. Zo is er over het algemeen rekening mee gehouden dat je het terrein goed op en af kunt rijden met een camper, dat je makkelijk met de camper bij de serviceplek kunt komen en deze goed kunt gebruiken en er wordt er op de standplaatsen rekening mee gehouden dat er voldoende hoogte is voor het parkeren van campers.
Toch horen we van onze huurklanten nog al eens, dat ze camperplaatsen ongezellig vinden. Er zijn er inderdaad die niet bepaald het toonbeeld van schoonheid zijn, maar vaak zijn juist deze plekken een uitkomst op doorreis en om een veilige parkeerplaats te hebben voor een bezoek aan een bezienswaardigheid, natuurgebied of stadscentrum. Het doel van een overnachting op een dergelijke plek, is niet om er net als op een camping al je spullen buiten de camper uit te stallen (dit is ook vaak niet toegestaan). Je brengt er bijvoorbeeld alleen maar de nacht door om de volgende ochtend weer verder te rijden of je zet de camper er neer om een stadje te gaan bekijken.
Met regelmaat zien we dat campings veel verder weg liggen van de plekjes die we willen gaan bekijken dan de camperplaats. Camperaars moeten het hebben van de fiets of de benenwagen, want hebben geen losse auto tot hun beschikking zoals de caravanner heeft, dan is het dus erg luxe om een goede camperplaats dichtbij dat historische stadje te hebben dat je wilde gaan bekijken.
Wij maken er altijd een sport van om de mooiste of fijnste plekjes te ontdekken. Wil je de aantrekkelijke en goede plekjes weten te vinden, dan zul je je vooraf (kan ook een taak van de bijrijder zijn tijdens de rit) wel even moeten verdiepen in het aanbod van camperplaatsen. En dat aanbod vind je tegenwoordig op tal van plekken!
Camperplaats zoeken
Hoe vind je een fijne camperplaats?
Onze camperreizen houden we bij op Polarsteps. Wil je zien hoe de camperplaatsen waar we overnacht hebben er uit zien en een goed beeld krijgen van wat er om en nabij die plekken te doen en te beleven is, dan kun je veel inspiratie opdoen in onze camper-trektochten.
Je vindt ons op Polarsteps onder de naam Campertrek Buscampers.
Onze reizen moeten we veelal in het naseizoen plannen en omdat campings dan veelal dicht zijn, maken wij veel gebruik van camperplaatsen. Uiteraard kun je in andere tijden van het jaar ook op campings terecht in de regio’s waar wij doorheen trekken. In warme tijden zou dat ook een prettigere optie kunnen zijn, omdat je op camperplaatsen vaak geen schaduw hebt en ook geen ‘campinggedrag mag vertonen’, dus geen luifel uit mag zetten. Op een camperpark mag dit vaak wel.
Met apps op je telefoon vind je camperplaatsen (en campings) het makkelijkst. Campercontact, Park4Night, CaraMaps en CampingCarPark (voor Frankrijk) zijn de apps die we het meest gebruiken. In het artikel 'Campertocht plannen' vertellen we je meer over deze apps.
Google Maps kun je ook steeds beter gebruiken om camperplaatsen en campings te zoeken. Hier worden ook foto’s getoond en kun je reviews van andere camperaars lezen, die veelal uit het land zelf komen. Zoek je naar camperplaatsen, dan is het handig om dit woord eerst even te vertalen en dit in te geven om in het gebied te zoeken waar je zou willen verblijven. Zo vonden wij tijdens onze laatste reis door Catalonië bijna alle camperplaatsen op ‘area autocaravanas’. Ben je meer een boekenpersoon, dan van de digitale media? Er zijn natuurlijk ook gidsen verkrijgbaar vol met camperplaatsen en campings, en boekjes met mooie routes voor campers.
Spreekt het je aan om weg van de gebaande toeristische paden te reizen met je camper, dan is ‘Kamperen bij de boer’ een aantrekkelijk alternatief. Steeds meer boerenbedrijven in binnen- en buitenland creëren plaatsen speciaal voor campers op hun bedrijf. Denk hierbij groot, want je kunt camperplaatsen vinden in wijngaarden, op olijfbomenplantages, boomgaarden, veehouderijen, kaasmakerijen, enz. Voor dit concept dat ook wel ‘Agritoerisme’ genoemd wordt, zijn landelijke organisaties opgericht met een heel netwerk van camperplaatsen waar je als lid voor een klein bedrag gebruik van kunt maken.
Over dit soort camperplaatsen vertellen we je graag meer in het artikel over bijzondere overnachtingen met de camper.
Je ziet het, voor mensen die met een camper willen rondreizen is er veel te kiezen. Er op uit trekken met de camper kun je het hele jaar door waarbij elk seizoen zijn eigen charme heeft.
Camperen zorgt voor de nodige ontspanning in een druk dagelijks bestaan en geeft je de vrijheid en flexibiliteit om je reis naar eigen wens in te vullen….zorg er dus voor dat je tijd in je agenda vrijmaakt voor het camperleven!
Het camperleven = vrijheid, ontspannen en genieten!