Bijzonder overnachten met de camper

Er zijn geen betere vakantiesouvenirs dan die waarbij je eenmaal thuis nog lange tijd kunt terugdenken aan de mooie plekjes waar je met je camper hebt gestaan.

Telkens wanneer we de verrukkelijke smaak van de olijfolie die we meebrachten uit Italië, weer in onze mond proeven, wanen we ons even terug op de plek waar we de fles kochten. En zo geldt dat natuurlijk ook voor de verse appelsap, de wijn en het kaasje...allemaal souvenirs meegenomen van bijzondere overnachtingsplekken.

Kamperen bij de boer

Met je camper kun je op veel mooie campings en camperparken terecht, maar wist je ook dat er speciaal voor camperaars nog veel meer leuke en bijzondere overnachtingsmogelijkheden zijn?

Zowel in Nederland als in het buitenland zien we dat er steeds meer landbouw- of agrarische bedrijven bijkomen die camperaars gastvrij op hun terrein willen ontvangen. Je kunt ze vinden in de verschillende camperplaats apps zoals Campercontact, Park4Night en CaraMaps. In Nederland zijn het veelal (voormalige) boerenbedrijven die als nevenactiviteit mooie plekken voor campers inrichten. Je hebt er vaak een heerlijk uitzicht over de landerijen.

In september 2022 waren we heel toevallig een van de eerste gasten van de nieuwe camperplaats Raamhoeve in Haaren Noord-Brabant. Dit is een voorbeeld van een mooie camperplaats die met zichtbaar veel liefde naast de stallen van de veehouderij is aangelegd. Van een oude varkensstal is voor de gasten een gezellige kantine én luxe sanitaire ruimte gemaakt. De koeien lopen er een groot deel van het jaar lekker buiten, langs je camper.

En zo zijn er nog veel meer fijne plekjes voor je camper te vinden. In Riel, zo’n twintig minuutjes bij ons vandaan, kun je met de camper voor een heel vriendelijke prijs op de biologische boerderij De Regte Heijden overnachten. De camperplaatsen (je kun hier overigens ook met andere kampeermiddelen staan) zijn gesitueerd aan de achterzijde van het boerenbedrijf. De route naar de camperplaatsen toe is al bijzonder te noemen: je moet dwars tussen de open stallen door rijden om er te komen. De plekken grenzen pal aan het bijna gelijknamige natuurgebied De Regte Heide waardoor je kunt genieten van een heerlijk uitzicht vanuit de camper. ’s Ochtends zie je de koeien samen met de kalveren de weides in trekken en ook een groep ganzen maakt hun dagelijkse gang pal langs de campers af.

Camperplaats Raamhoeve Haaren, Noord-Brabant.
Camperplaats De Regte Heijden Riel, Noord-Brabant.
Doorkijkkerkje Borgloon in Haspengouw, België.

De kleuren van het voorjaar

Bijzonder zijn ook de camperplaatsen die fruitkwekers ons camperaars aanbieden. In het voorjaar als de fruitbomen vol in de bloesem staan, worden dit soort plekjes extra speciaal. Ga dus zeker een keer in de bloesemtijd met de camper naar regio's die bekend staan om hun vele fruit-boomgaarden. Kies een regio uit en kijk in de camping- en camperplaatsapps of er plaatsen te vinden zijn waar je met de camper kunt staan. Campings zijn in het vroege voorjaar vaak nog gesloten, waardoor je meer op camperplaatsen aangewezen zult zijn.

In het glooiende landschap van de Belgische regio Haspengouw poppen er in die tijd van het jaar camperplaatsen op bij fruittelers, bij wie je in een zee van bloesem midden in de boomgaard kunt staan. Vaak moet je voor deze plekken wel vooraf reserveren, want ze zijn erg populair. Heerlijk om te voet of per fiets het landschap te verkennen en de dag af te sluiten met een heerlijk bord asperges, vers van het land. Voor een voorproefje van de regio Haspengouw kun je kijken op de website Visitlimburg.be. De (soms tijdelijke) camperplaatsen vonden we in de CampercontactApp. Wij startten ons bloesemweekendje van een paar jaar terug op de camperplaats van Tongeren.

Als je wat meer tijd hebt, is er verder naar het zuiden ook een mooie route met een lengte van zo'n 130km te vinden: de Mimosaroute. Je moet er wel een flink stuk voor naar beneden, naar zuid-Frankrijk wel te verstaan, want De Route du Mimosa loopt van Bormes-Les-Mimosas tot Grasse. Vanwege de bloeitijd is de periode januari - maart de beste tijd van het jaar om de geel bloeiende Mimosa te zien. De kronkelende rit tussen bossen en de winterse kustlijn van de Côte d'Azur geeft je door de combinatie van de azuurblauwe zee en de goudgele donzige bloei van de mimosa een heerlijk zomers voorproefje.

Agriturismo: met de camper kamperen bij boeren in Zuid-Europa

Op dezelfde manier waarop we de hierboven genoemde camperplaatsen ontdekten, kun je in de verschillende apps met overnachtingsplekken voor campers, ook in andere landen speciale plaatsen voor campers bij agrarische bedrijven vinden. Dit zijn dan vaak betaalde, officiële camperplaatsen al dan niet met voorzieningen. Ook heel leuk, maar er is nog een andere, avontuurlijkere manier waarop je met de camper kunt kamperen bij de boer!

Veel landen kennen tegenwoordig professionele organisaties waar bedrijven die een overnachtingsplek voor campers willen aanbieden, zich bij aan kunnen sluiten. Denk aan wijnboeren en olijfolieproducenten, veehouderijen, viskwekers, kaasmakerijen, maar ook brouwerijen en bijzondere restaurants.

De formule is heel simpel:

  • Je koopt een boek en/of app waarin alle bedrijven vermeld zijn die zich bij het netwerk aangesloten hebben;
  • Hierbij krijg je een vignet en een lidmaatschapskaart waarmee je een jaar lang gratis bij de aangesloten gastgevers met je camper kunt overnachten.

Over het algemeen zijn deze ondernemers gevestigd op schitterende locaties en laten ze je met gepaste trots graag kennis maken met hun bedrijf én natuurlijk ook proeven van de lekkernijen uit eigen productie. Vaak is het mogelijk om aan een wijn- of olijfolieproeverij deel te nemen en kun je hun producten direct van het land of uit de wijnkelder kopen. Overigens zonder aankoopverplichting, maar met al dat lekkers is het natuurlijk best wel moeilijk om zonder wijn of olijfolie weer te vertrekken...

Wat dit concept zo leuk maakt, is dat je terecht komt op rustige, landelijke plekjes, waar je anders wellicht aan voorbij zou rijden. Weg van de gebaande toeristische paden. Waar je voor even onderdeel kunt worden van het leven van alle dag op het platteland en er kunt genieten van de natuur, de dieren en van vers, puur en eerlijk eten en drinken. Daarnaast sponsor je de lokale economie er ook nog mee!

Camperplaats bij een olijfolieproducent in Assisi, Italië.
Camperplaats NaturAmica in Cupra Marittima, Italië.

Netwerken voor 'Agritoerisme' in het buitenland

In Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië zijn er voor dit doel netwerken voor agritoerisme opgericht. De meest bekende organisatie voor 'kamperen bij de boer' in het buitenland is waarschijnlijk France Passion. Dit netwerk bestaat al sinds 1993. In Spanje is er España Discovery, Duitsland heeft Landvergnügen en Italië Agricamper Italia. Bij deze verenigingen kun je een lidmaatschap afsluiten waarbij je een zeker bedrag betaalt om een jaar lang gratis te kunnen overnachten bij een van de deelnemende bedrijven.

Om deel te kunnen nemen moet je je als camperaar houden aan de Gouden Regels die heel begrijpelijk zijn en over het algemeen in alle landen op hetzelfde neerkomen. Daarbij gaat het vooral om beleefdheid en respect. Je arriveert namelijk niet op een camping, maar bent er gast bij mensen thuis, op hun terrein. Vaak is er geen camperservice aanwezig dus een camper waarmee je volledig zelfvoorzienend kunt zijn is een vereiste.

De voorwaarden zijn allemaal na te lezen op de websites van de betreffende verenigingen. In de gidsen en apps kun je meer details over de locaties en de eventuele voorzieningen die er zijn terugvinden. Qua prijzen voor een lidmaatschap moet je denken aan een bedrag tussen de €27,- (España Discovery) en €50,- euro (Landvergnügen).

Ben je nog op zoek naar een leuk verjaardagscadeau of iets origineels voor de feestdagen? Maak een camperaar blij met bijzondere overnachtingen. Het boek Landvergnügen met bijbehorend abonnement is bij ons te bestellen.

En er valt nog meer te ontdekken…

Wie goed zoekt, zal zien dat er nog veel meer bijzondere overnachtingsplekken te vinden zijn én dit soort plaatsen zullen er vast en zeker nog bij gaan komen. Het aanleggen van een camperplaats bij een museum, een specifieke bezienswaardigheid of attractie zorgt er immers voor dat er meer bezoekers naar toe zullen komen. In Duitsland, België en Portugal hebben we al vaker op (gratis) camperplaatsen gestaan die aangelegd waren bij oude steenkool- of kopermijnen. De voormalige mijn van Blegny tussen Maastricht en Luik is een voorbeeld van zo’n bijzondere plek die we al vaker aangedaan hebben, omdat deze ook erg gunstig aan de reisroute naar en van en zuiden ligt.

Reis je met een camper, dan zijn er buiten de campings, dus meer goede en veilige overnachtingsplekken te vinden. Je hebt er misschien niet altijd het comfort dat een camping wel biedt, maar dat is op doorreis of als je een dagje iets specifieks wilt bezichtigen minder belangrijk. We zijn benieuwd welke leuke plaatsen jij gaat ontdekken!

De camperplaats van Blegny Mine, België.
To Top