Product added to cart
Bezig met laden...
Voor het eerst een camper huren?
Welke type camper past bij jou?
Wil je een camper huren om een mooie camperreis door Europa te gaan maken, dan kan het uitkiezen van een geschikte camper best lastig zijn. Het begrip ‘camper’ is namelijk erg breed en geef je ‘camper huren’ in een zoekmachine in, verschijnen alle mogelijke campers op je scherm. Campers zijn er namelijk in allerlei soorten en maten, de keuze is enorm!
Om je te helpen richting te geven aan het vinden van een geschikte huurcamper die het beste bij jouw specifieke wensen past, geven we je in dit blog een overzicht van de verschillende soorten campers die er zijn.
Welkom in de wereld van de campers!


Stel jezelf een aantal vragen vooraf
Voordat je op zoek gaat naar de juiste huurcamper, is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen. De antwoorden op die vragen geven al richting aan het soort camper waarmee je waarschijnlijk het meeste plezier gaat het hebben tijdens je vakantie.
- Vind je het leuk om auto te rijden en heb je al ervaring met het rijden met grote, lange, zware voertuigen?
- Met hoeveel personen wil je met een camper op vakantie gaan? Ben je alleen, met zijn tweeën of met je gezin?
- Heb je al een idee over het verloop van de reis? Wil je vooral naar campings gaan en moet er een tentje mee of moet iedereen in de camper kunnen slapen?
- Wil je voor iedereen een vast bed in de camper of is de zitgroep ombouwen tot bed ook geen probleem?
- Waar zou je met de camper naar toe willen gaan? Aan welk(e) land(en) denk je en over wat voor soort wegen zul je voornamelijk rijden? Snelwegen of liever toeristische (smallere) routes? Heb je een bootovertocht in gedachten?
- Van wat voor soort vakantie hou je en in welke tijd van het jaar? Kan het nog frisjes zijn en wil je ook veel binnen in de camper kunnen vertoeven (met hoeveel personen?) of verwacht je veel buiten te zullen leven.
- Wil je een rondreis in etappes maken en veel van plek naar plek rijden of wil je met de camper langer op één plaats blijven staan?
- Hoe luxe moet de camper uitgerust zijn? Ga je veel gebruik maken van de faciliteiten op campings en camperparken of ben je van plan veel off-grid te staan.
- Ben je van het type basic kampeerder en is een losse portapotti-toilet en een kleine koelbox al helemaal prima voor je of vind je het prettiger om alle comfort zoals thuis aan boord te hebben?
Hebben deze vragen je aan het denken gezet en hebben ze je nog enthousiaster gemaakt over het reizen met een camper? Dan hebben we leuk nieuws voor je: een camper huren voor jouw vakantie is een heel goed idee! Nu alleen nog de juiste camper gaan vinden!
Welke soorten campers zijn er?
Om het grote aanbod van de verschillende soorten campers overzichtelijk te houden, hebben we een grove indeling voor je gemaakt in type campers. Binnen elk type zou je weer een onderverdeling kunnen maken. Een voorbeeld hiervan vind je al direct bij de categorie campers waarmee we in dit artikel van start gaan: de buscampers. Hieronder vallen de kleinere busjes zoals de Volkswagen Transporter en Mercedes Vito. Die kunnen een hefdak of een vast polyester hoogdak hebben, het kunnen 4x4 campers zijn, ‘merk’ campers zijn die in een fabriek gemaakt worden of gebouwd zijn door een zelfbouwer. In de groep buscampers horen daarnaast ook de grotere buscampers op basis van bijvoorbeeld de VW Crafter, Mercedes Spriter, Citroën Jumper en Fiat Ducato.
Het gaat voor dit blog te ver om elke categorie helemaal uit te splitsen, maar door deze basisindeling zullen de onderlinge verschillen je al snel duidelijk worden. Een camper huren is super leuk en met de antwoorden op de bovenstaande vragen in het achterhoofd zul je aan het eind van dit blog een stuk duidelijker hebben welk type camper het beste tegemoet komt aan jouw reiswensen!


De buscamper
Een buscamper is binnen het gehele aanbod van campers duidelijk te onderscheiden, omdat je de gesloten bestelbus die de basis van de camper vormt duidelijk van buiten kunt herkennen. Bij een merk-buscamper komt de lege bestelbus de fabriek van de camperfabrikant binnen en wordt daar omgebouwd tot camper. De wanden en het dak van de camper zijn dus die van de originele bestelbus (uitzonderingen zoals een hefdak, zijwand tbv het bed of een verlenging aan de achterzijde daargelaten).
Over het algemeen zijn alle buscampers die in een fabriek geproduceerd worden van alle gemakken voorzien en hebben ze een indeling die bestaat uit een zitbank met tafel waarbij de draaibare kabinestoelen onderdeel zijn van de zitgroep, een keuken met koelkast, gasfornuis en spoelbak, een badkamer met douche en toilet en een vast bed. Bij buscampers zien we qua type bed met name lengtebedden of een dwarsbed.


Voordelen
- compact van afmeting, een Pössl buscamper is 2.05m breed (excl. spiegels)
- sportief en stoer uiterlijk
- in vergelijking tot opbouwcampers veiliger door de carrosserie van een gesloten bestelbus
- makkelijker te parkeren
- voordeliger tarief bootovertochten bij lengtes tot 6m
- geen grote oversteek achter de achterwielen, minder last van uitzwenken bij draaien
- meer contact met buiten door grote schuifdeur, veel ramen
- voor een klein kind is er altijd wel een makkelijke oplossing voor slapen in de bus
Nadelen
- veelal geen grote zitbank, stoelen en bank dichter op elkaar
- rekening met elkaar houden bij elkaar passeren
- geen grote ‘garage’ met toegangsluiken aan de buitenzijde, maar een bagageruimte onder het bed
- minder keuze in het soort bed, veelal uitgevoerd met dwarsbed of lengtebed
- meestal uitgerust met één vast bed
- vaak kan een 3e bed gemaakt worden van de zitgroep, dit bed wordt voor de schuifdeur geplaatst




De half-integraal camper
Een half-integraal camper wordt ook wel semi-integraal genoemd. De basis voor een half-integraal camper wordt gevormd door hetzelfde basisvoertuig als de buscamper, echter komt deze nu als chassis met een kabine bij de fabriek binnen. Een half-integraal wordt dus opgebouwd op het onderstel achter de autokabine. Je herkent dit type camper aan de kabine van het originele basisvoertuig met de camperopbouw erachter en boven de voorruit.


Half-integraal campers zijn er in allerlei afmetingen, van smal - net wat breder uitgebouwd dan de breedte van de kabine - tot de standaard breedte van ruim 2.30m excl. spiegels. Half- integralen hebben vaak meer stahoogte dan een standaard H2 hoogte van een buscamper en kunnen een stuk achter de achteras uitgebouwd zijn, waardoor ze in lengtes van wel 8m lang verkrijgbaar zijn. Half-integralen kennen we met allerlei indelingen. Doordat ze over het algemeen breder zijn dan buscampers, kunnen ze grote zitgroepen hebben en kan de plek voor de keuken aan de rechter- of aan de linkerkant geplaatst zijn. Half-integralen hebben het bed achterin de camper, maar er zijn ook modellen zonder dit vaste bed, maar met een hefbed dat je naar beneden kunt laten zakken boven de zitgroep, zodat er meer ruimte voor andere interieurdelen zoals kasten en een grote badkamer beschikbaar komt. Half-integralen zijn verkrijgbaar met lengtebedden, dwarsbed, queensbed en met fransbed. Ze kunnen als camper voor de hele familie gemaakt worden, geschikt voor slapen in de camper met het hele gezin, maar worden ook gemaakt voor duo's. Het bed achterin is vaak hoger geplaatst, waardoor er sprake is van een grote 'garage' die in veel gevallen van beide kanten middels grote deuren bereikbaar is.
Voordelen
- bij een standaard breedte van 2.32m is het interieur ruim
- verkrijgbaar met allerlei soorten bedden
- grote zitgroep met extra bank(je) mogelijk
- vier vaste slaapplaatsen mogelijk, vaak d.m.v. een hefbed
- dubbele bodem mogelijk
- veel bagageruimte (wel extra opletten op max. toelaatbare gewicht)
Nadelen
- hoogte, breedte en lengte maken de half-integraal over het algemeen minder wendbaar
- lastiger parkeren i.v.m. de afmetingen
- chassis is beweeglijk als er geen stelpoten of levelsysteem gebruikt wordt
- smalle toegangsdeur
- polyester of aluminium wanden: kwetsbaarder in geval van een aanrijding
- een hefbed kan ter hoogte van de deur gemonteerd zijn of boven de zitgroep waardoor deze niet te gebruiken zijn als het bed naar beden gebracht is.




De alkoof camper
De alkoof camper wordt bij uitstek gezien als een echte gezinscamper. In Italië zien we ze veel rijden... inderdaad met grote gezinnen, inclusief opa en oma. Afhankelijk van de uitvoering, kunnen alkoven aan 6 personen zit- en slaapplaatsen bieden.
Een alkoof lijkt op een half-integraal, maar heeft boven de kabine nog een hoge ‘bult’, de alkoof. De alkoof zelf is in de meeste gevallen voorzien van een breed bed, waar je met gebruik van een los trapje in kunt klimmen. Er zijn alkoofcampers waarbij het bed in de alkoof omhoog te klappen is, zodat er meer stahoogte ontstaat boven de kabinestoelen. Verder geldt voor de variatie aan indelingen voor de alkoofcamper hetzelfde als voor de half-integraal: tallloze interieurconcepten zijn mogelijk. T.a.v. de bedden, zie je in alkoofcampers vaker stapelbedden achterin, dan bij half-integralen het geval is. Ook alkoofcampers zijn te vinden van zo klein en compact mogelijk tot enorme varianten waarvoor een vrachtwagenrijbewijs nodig is.


Voordelen
- camper met veel ruimte in het interieur
- vaak uitgevoerd met vijf of zes zitplaatsen met gordels
- evenzoveel bedden, al dan niet met ombouwen van zitgroep
- mogelijk met stapelbedden achterin
- het bed in de alkoof is vaak erg ruim met voldoende hoogte om uit bed omhoog te komen
Nadelen
- kabinestoelen kunnen vaak niet bij de zitgroep betrokken worden
- de zitgroep is frequent als 'treinzit' uitgevoerd
- schaduw op neus van de auto door oversteek alkoof
- een alkoof camper is vaak hoger dan een integraal of half-integraal camper
- door de alkoof ontstaat er meer luchtweerstand bij het rijden
- flinke afmetingen waarmee veelal rekening gehouden moet worden bij rijden en parkeren.




De integraal camper
Bij een integraal camper is het basisvoertuig niet meer te herkennen. Het chassis komt met het motorblok de fabriek binnen en alle wanden van de camper worden hier compleet met voorzijde opgebouwd. De zijwand van de integraal, loopt dus van voor tot achter gelijkmatig door. Daardoor is de integraal overal even breed. Aan de voorzijde van een integraal camper vind je grote raampartijen.
Met de vraag naar smallere campers, worden er ook integraal campers geproduceerd die smaller zijn dan de standaard 2.32m en bij deze versie is de camper dus over de gehele lengte even breed. Omdat een integraal camper beschikt over een groot vloeroppervlak voor het camperinterieur, tref je in dit model vaak grote zitgroepen met een of meerdere ruime banken aan, grote keukens en badkamers. Integraal campers worden ook met allerlei soorten bedden gemaakt en kunnen ook voorzien in slaapplaatsen voor het hele gezin. Vaak hebben integralen een groot hefbed dat aan de voorzijde van de camper naar beneden kan zakken, waarbij de zitgroep gebruikt kan blijven worden.


Voordelen
- grote brede voorruit voor een panoramisch zicht
- comfortabele (luchtgeveerde) pilotenstoelen
- veel ruimte in de kabine
- vier vaste slaapplaatsen mogelijk, alle soorten bedden mogelijk
- hefbed boven de kabinestoelen mogelijk
- veel leefruimte
Nadelen
- geen deur naast de bijrijdersstoel
- afstand tot voorruit is ver (losse navigatie op voorruit is lastig)
- afmetingen maken de integraal over het algemeen minder wendbaar
- lastiger om een parkeerplaats te vinden
- veel bagageruimte, rekening houden met max. toegestane gewicht
- chassis is beweeglijk als er geen stelpoten of levelsysteem gebruikt wordt
- smalle toegangsdeur


Wat voor soorten campers zijn er nog meer?
Met deze indeling van campers houdt het nog niet op in camperland. Er zijn er nog twee aan toe te voegen, maar daarvoor is wel een vrachtwagenrijbewijs nodig!
Liners
Een bijzonder segment wordt namelijk gevormd door de Liners: enorme, luxueuze campers van het type touringcar/grote vrachtwagen. Indrukwekkend om te zien en veelal met een hoog 'glamour-gehalte' met complete bankstellen die met een slide-out naar buiten geschoven worden, hoogpolig tapijt, verlichte kast voor de wijnglazen en als het even kan, aan de achterzijde een garage voor een kleine auto.
Of er kan zelfs een sportwagen onder de vrachtwagen uit geschoven worden...




Expeditie campers
Last, but not least: de Expeditie campers, ook wel 4x4 Overland campers genoemd. Net als de Liner, kun je deze op een vrachtwagen gebouwde campers niet besturen met een b-rijbewijs. Het camperdeel is bij een overland camper gebouwd in een degelijke unit die op het onderstel van een vrachtwagen geplaatst is. De vrachtwagenkabine is niet geïntegreerd met de camper en staat los van de unit, maar kan wel een toegangsdeur tot de opbouw hebben.
Qua comfort, interieur en voorzieningen heeft dit type camper meer weg van een tiny house met alles er op, er in en er aan. De wanden, vloer, ramen, alles is goed geïsoleerd en het interieur is zodanig robuust geconstrueerd dat je er mee off-road kunt rijden, er in zou kunnen wonen en volledig zelfvoorzienend kunt zijn.




Onze specialiteit in camperverhuur: de buscamper
Op de liner en de overland camper na, hebben wij met alle genoemde soorten campers veel reiservaring opgedaan. Hierdoor zijn de onderlinge verschillen tussen de soorten campers die er zijn ons goed bekend. Grotere campers hebben qua leefruimte voordelen ten opzichte van de buscamper, vooral als je met een groter gezelschap op reis wilt gaan of er graag in winterse omstandigheden op uit wilt trekken. Met een buscamper ervaar je echter meer vrijheid als het gaat om rij- en reiscomfort. En dat dankt de buscamper aan zijn compacte afmetingen!
Dat de ‘slaapkamer’ en de zitgroep wat kleiner zijn dan die van de andere typen campers weegt voor ons niet op tegen het profijt dat je van de maten van de buscamper hebt bij het vinden van een parkeer- of staplaats en bij het rijden op smallere wegen. Daarnaast geeft de gesloten bestelbus waarin hij is gebouwd meer gevoel van veiligheid op de weg en heeft een buscamper een sportieve, stoerdere uitstraling ten opzichte van de grote opbouwcampers zoals de alkoof en de integraal.
Home is where you park it
Van alle soorten campers heb je bij het verblijf in een buscamper het meeste contact met je omgeving en is het met de schuifdeur open extra genieten van een mooie overnachtingsplek. De uitspraak "Home is where you park it" gaat zeker op voor de buscamper!
Spreekt een compacte camper huren je ook aan? Bij Campertrek kun je een busmodel camper huren in de lengtes 5.40m tot 6.40m. Kijk eens rond in het menu Buscamper huren en wie weet kunnen we jou met onze huurcampers helpen bij het maken van een mooie rondreis met de camper.

